Základní funkcí sacharidů je dodávání energie tělu ( třeba mozku, když přemýšlíme 😁 ). Potřebujeme je jako zásobu energie, ochranu svalů a také pro podporu správného trávení.
Ukládají se nám do jater a svalů v podobě glykogenu. Obsahují 4 kcal energie na gram. Měli by tvořit 45 až 60 % našeho celkového energetického příjmu.
Pamatujte: Sacharidy nejsou pouze cukr !
Podle počtu cukerných jednotek je dělíme na monosacharidy (glukóza, fruktóza), disacharidy (sacharóza, laktóza neboli mléčný cukr) nebo polysacharidy (glykogen, škrob či vláknina). Sacharidy se ve stravě vyskytují v jednoduché (monosacharidy) a komplexní (polysacharidy) podobě . V jednoduché podobě je najdete ve formě cukru z ovoce, v sladkostech či limonádách nebo také jako obyčejný bílý i hnědý cukr. V podobě komplexní je najdete např. v ovesných vločkách, rýži, těstovinách apod.. Hlavním rozdílem mezi komplexními a jednoduchými sacharidy je v rychlosti jejich trávení a vstřebávání. V závislosti na tom, se můžeme setkat i s označením "pomalé a rychlé” sacharidy.
"Rychlé"neboli jednoduché sacharidy jsou vstřebávány velmi rychle a rychleji nám zvyšují hladinu cukru v krvi. Zasytí nás na kratší dobu, ale získáme z nich okamžitou energii. Proto se doporučuje před jakýmkoliv fyzickým výkonem dát právě tyto sacharidy (např. ovoce). "Pomalé" neboli komplexní sacharidy naše tělo vstřebává delší dobu. Proto je vhodné tyto sacharidy ve stravě upřednostňovat, jelikož nás zasytí na delší dobu.
V dnešní době kolují různé mýty o tom, že sacharidy jsou špatné, že po nich přibíráme apod.. Pravdou je, že pokud je přijímáme v nadbytku a špatném složení, mohou se nám přeměnit skutečně na tuk. Pokud chcete hubnout a myslíte si, že za vaši postavu může sladké jídlo či pečivo, věřte mi, skutečně to tak není!
Vše záleží na množství, našem výdeji, věku apod.. Vždy je to jednoduše řečeno o rovnováze (ROVNOVÁHA), množství a míře.
"Není sladké jako sladké"
Zkuste si někdy udělat zdravé, sladké pokrmy, kterým jistě neodoláte. Dnes je výběr receptů velmi pestrý. Můžete třeba vyzkoušet i můj recept na tento CUKETOVÝ PERNÍK s čokoládou. 😋
Základní funkcí sacharidů je dodávání energie tělu ( třeba mozku, když přemýšlíme 😁 ). Potřebujeme je jako zásobu energie, ochranu svalů a také pro podporu správného trávení.
Ukládají se nám do jater a svalů v podobě glykogenu. Obsahují 4 kcal energie na gram. Měli by tvořit 45 až 60 % našeho celkového energetického příjmu.
Pamatujte: Sacharidy nejsou pouze cukr !
Podle počtu cukerných jednotek je dělíme na monosacharidy (glukóza, fruktóza), disacharidy (sacharóza, laktóza neboli mléčný cukr) nebo polysacharidy (glykogen, škrob či vláknina). Sacharidy se ve stravě vyskytují v jednoduché (monosacharidy) a komplexní (polysacharidy) podobě . V jednoduché podobě je najdete ve formě cukru z ovoce, v sladkostech či limonádách nebo také jako obyčejný bílý i hnědý cukr. V podobě komplexní je najdete např. v ovesných vločkách, rýži, těstovinách apod.. Hlavním rozdílem mezi komplexními a jednoduchými sacharidy je v rychlosti jejich trávení a vstřebávání. V závislosti na tom, se můžeme setkat i s označením "pomalé a rychlé” sacharidy.
"Rychlé"neboli jednoduché sacharidy jsou vstřebávány velmi rychle a rychleji nám zvyšují hladinu cukru v krvi. Zasytí nás na kratší dobu, ale získáme z nich okamžitou energii. Proto se doporučuje před jakýmkoliv fyzickým výkonem dát právě tyto sacharidy (např. ovoce). "Pomalé" neboli komplexní sacharidy naše tělo vstřebává delší dobu. Proto je vhodné tyto sacharidy ve stravě upřednostňovat, jelikož nás zasytí na delší dobu.
V dnešní době kolují různé mýty o tom, že sacharidy jsou špatné, že po nich přibíráme apod.. Pravdou je, že pokud je přijímáme v nadbytku a špatném složení, mohou se nám přeměnit skutečně na tuk. Pokud chcete hubnout a myslíte si, že za vaši postavu může sladké jídlo či pečivo, věřte mi, skutečně to tak není!
Vše záleží na množství, našem výdeji, věku apod.. Vždy je to jednoduše řečeno o rovnováze (ROVNOVÁHA), množství a míře.
"Není sladké jako sladké"
Zkuste si někdy udělat zdravé, sladké pokrmy, kterým jistě neodoláte. Dnes je výběr receptů velmi pestrý. Můžete třeba vyzkoušet i můj recept na tento CUKETOVÝ PERNÍK s čokoládou.😋
Jak to tedy je doopravdy a jak se máme stravovat ?
- sacharidy by měli být součástí našeho jídelníčku ( měli by tvořit 45 - 60 % celkového energetického příjmu )
- omezit by jsme však měli jednoduché cukry - které najdeme v slazených nápojích, bonbonů, dortech apod.. ( doporučené množství je 20% )
- omezit by jsme však měli jednoduché cukry - které najdeme v slazených nápojích, bonbonů, dortech apod.. ( doporučené množství je 20% )
- komplexní sacharidy jako je rýže, těstoviny a pečivo by se měli v našem jídelníčku objevovat každý den ( měli by tvořit 80% )
- především se snažíme hledat potraviny co z nejkvalitnějších zdrojů kvůli minerálům a vitaminům, které obsahují ( zkuste vyměnit pšeničné pečivo za žitné )
- za to, že přibíráte může váš celkový příjem a množství sacharidů, které jste za den snědli
- především sportovně aktivní lidi by neměli sacharidy vyřazovat vůbec
- sladkým jídlům se vyhýbat nemusíte i zdravě se dá mlsat
- jednou za čas vám žádná čokoláda vaši postavu nezkazí, jde množství a míru
- hnědý cukr není lepší než bílý !
- zařaďte potraviny nezpracované, zeleninu, ovoce a celozrnné přílohy
Doufám, že si z článku odneseš nějaké nové informace. A hlavně, že zjistíš co to skutečně sacharidy jsou. A budeš vědět ,že se jich nemusíš bát.