image

Nejlepší špaldové palačinky

03.11.2023

Přemýšlíte, co si dát k snídani nebo na svačinu? Udělejte si tyto jednoduché, ale chuťově výborné palačinky s domácí marmeládou

Sama jsem měla možnost je ochutnat v cafeterii Mikyna přímo od kuchaře. Ukázal mi průběh celé přípravy palačinek včetně servírování. Také mi kromě receptu prozradil pár skvělých vychytávek.  Už se mi konečně netrhá první palačinka na pánvičce! 😁

Jak na to?

Koukni se níž a pusť se do toho! 

Porce:

2

Ingredience:

Těsto

  • špetka soli
  • lžíce cukru  ( xylitolu )  
  • 2 ks  vejce
  • 300 ml mléka ( rostlinné ) 
  • 130 g  hladké špaldové mouky
    + olej na smažení ( kokosový )

Borůvková domácí marmeláda

  • 250 g lesních borůvek 
  • 10 g pektinu
  • 40 g třtinového cukru ( xylitolu )
  • 1/2 štávy z citronu  

Smetánek

  • 250 g tvarohu 
  • kelímek smetany 30%
  • 1 ks vanilkového cukru - dosladit dle chuti 

( Můj smetánek : 125 g riccoty, 125 g mascarpone nebo tvarohu, lžíce xylitolu nebo čekankového sirupu a lžíce vanilkového proteinu ) 

Zdobení

  • jahody, kokos/kokosové chipsy, mix oříšků, jedlé květy 
    ( samozřejmě můžete použít ingredience dle vlastní chuti )

Recept:

  1. Vajíčka vyklepeme a smícháme s mlékem. Přidáme cukr a špetku soli. Poté opatrně zapracováváme mouku tak, aby se netvořily hrudky.
  2. Smažíme na střední teplotě cca 2 minuty z jedné a minutu z druhé strany.
    TIP : Hotové a dobře zamíchané těsto necháme odpočívat min. 30 minut v lednici. Zrna mouky do sebe nasají vlhkost, nabobtnají a změknou, tím získají palačinky po usmažení svou jemnost. Další důvod, proč musí těsto na palačinky stát, jsou bubliny vzduchu, které vznikají při přípravě těsta. Palačinky pak při smažení nevyskočí a jsou tenké a také se vám nebudou trhat. 

Marmeláda

  1. Očištěné borůvky dáme do kastrolu. Podlijeme trochou vody a přivedeme k varu. Vaříme cca 5 minut. Pak přidáme cukr, pektin a citrónovou šťávu a ještě vaříme cca 10 minut. Poté přelijeme do nádoby a necháme ztuhnout. 

    TIP: Pokud používáte mražené ovoce není potřeba vodu přilévat. Naopak dle vašeho usouzení lze kousek vody slít.
  2. Pokud děláte marmeládu z jiného ovoce, nezapomeňte tomu přizpůsobit i ingredience. Usuzujeme dle kyselosti a vodnatosti ovoce.
  3. Marmeládu si můžete připravit den dopředu nebo udělat větší množství. Lze ji skladovat v uzavřené nádobě v ledničce.

Smetánek

  1. Vyšleháme tvaroh se smetanou. Přidáme vanilkový cukr a případně dosladíme.
    ( Můj smetánek : Vyšleháme mascarpone s riccotou. Přidáme xylitol a protein. Nakonec vše dohromady smícháme. )

Zdobení

  1. Hotové palačinky naservírujeme na talíř a namažeme marmeládou. Na to dáme již hotový smetánek. Nakonec dozdobíme jahody, oříšky, kokosem a květy a máme hotovo. 

Dobrou chuť!😋


Jak se ti povedli a jak dopadla tvá první palačinka? 

Ráda se podívám na fotku tvých palačinek. Poslat mi to můžeš na instagram nebo facebook. ☺️

S láskou Sára ❤️

@sara_slachtovska