image

Domácí chléb s humusem

03.11.2023

Tento recept mi prozradili přímo majitelé cafeterie Mikyna v Liberci

Porce:

1

Suroviny:

Chléb:

  • 500 g vody ( vlažné )
  • 250 g kvásku - (  zadělání kvásku : 190 g vody, 125 g žitné mouky, 35 g kvásku )
  • 20 g sladu ( lze nahradit medem )
  • 200 g namočených semínek - ( 50 g slunečnicových, 35 g dýňových, 15g lněných + 100 g vody )
  • 200 g žitných vloček
  • 380 g žitné mouky
  • 25 g soli
  • máslo ( na vymazání formy )

Humus (500g):

  • 200 g cizrna
  • 65 g tahini pasty
  • 15 g vody ( studené )
  • 25 g citronové šťávy
  • 3 g soli 

Zdobení:

  • sušená rajičata, olivy, klíčky, polníček, chia a slunečnicová semínka
    ( samozřejmě můžete použít ingredience dle vlastní chuti )

Recept na chléb:

  1. Zadělání kvásku (pouze pokud kvásek nemáte)

    Kvásek připravíme smícháním všech ingrediencí potřebných k jeho zadělání ( 190 g vody, 125 g žitné mouky a 35 g kvásku). Misku s kváskem zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 4 hodiny odpočívat.

    TIP : V dobře zamíchaném kvásku by vám neměli vzniknout žádné hrudky. Počítejte také s vhodnou nádobou, protože zadělaný kvásek zvětší dvojnásobně svůj objem. Kvásek lze připravit den dopředu.

  2. Namáčení semínek

    Všechny semínka ( v našem případě : 50 g slunečnicových, 35 g dýňových, 15 g lněných ) zalijeme 100 g vody a promícháme. Poté necháme odpočívat minimálně 4 hodiny.

    TIP : Semínka namáčíme proto, aby nám neodebíraly vlhkost z těsta a budou pro nás lépe stravitelná

  3. Těsto

    Hotový kvásek ( 250 g ) smícháme s 500 g vlažné vody. Následně k němu přimícháme zbylé ingredience (20 g sladu, 200 g již namočených semínek, 200 g žitných vloček, 380 g žitné mouky). Nakonec přidáme 25 g soli. Vše důkladně promícháme. Vzniklé těsto necháme 1 hodinku odpočívat. Potom ho přendáme do máslem vymazané formy na chléb a uhladíme. Necháme ho ještě kynout cca 2 - 3 hodiny (při pokojové teplotě) přikryté plechem. Po nakynutí se na povrchu objeví dírky.
    Vykynuté těsto postříkáme vodou a posypeme semínky nebo vločky. Chleba pečeme v přikryté nádobě v rozehřáté troubě na 250 stupňů 30 minut. Poté snížíme teplotu na 230 stupňů a chléb dopékáme 15 - 20 minut již odkrytý. Hotový chléb necháme vychladnout a můžeme podávat. 

    TIP : Správně promíchané těsto poznáme tak, že se nám odlepuje od stěn nádoby. Těsto by mělo stejně jako u kvásku zdvojnásobit svůj objem.

Recept na humus

Všechny potřebné ingredience na humus ( 200 g cizrny, 65 g tahini pasty, 15 ml studené vody, 25 g citrónové šťávy a 3 g soli) vymícháme tyčovým mixérem do hladké konzistence.

Zdobení

Krajíc chleba namazaným humusem zdobíme dle vlastní chuti.
My si nakrájeli sušená rajčata a olivy.  Dozdobili polníčkem a klíčky. A následně posypali chia a slunečnicovými semínky. 
   
 Je hotovo!
 Dobrou chuť! 😋 

S láskou Sára ❤️

@sara_slachtovska