image

Lívance na tisíc způsobů

22.01.2024

Miluji lívance! Jsou vhodné ke snídani tak i ke svačině. Dlouho jsem hledala recept na to správné těsto, které bude jednoduché k přípravě. Chutné a bez cukru! Dnes vám svůj oblíbený recept prozradím. Hlavní rolí bude hrát kefír, který je našemu zdravý prospěšný. Tento recept si určitě někam založte. Tyto lívance vás totiž nikdy neomrzí, protože jejich možnost kombinací k dochucení je neomezená.

Porce:

2

Ingredience:

Těsto

  • 200 ml kefíru
  • 2 vejce
  • 80 g špaldové hladké mouky ( lze dát 60 g mouky a 20 g proteinu )
  • trošku čekankového sirupu ( med )
  • půl lžičky jedlé sody
  • špetka soli

+ olej na smažení

Typy variant / kombinací k dokončení:

1. Ovocný sen

  • zakysanka / jogurt
  • spoustu druhů ovoce
  • kostička hořké čokolády 

Naneseme zakysanku na lívance. Přidáme ovoce a dozdobíme čokoládou.   

2. Podzimní nálada

  • jablko / hruška 
  • vlašské ořechy 
  • zakysanka / jogurt
  • skořice, perníkové koření 
  • čekankový sirup ( med )
  • ghí ( olej, máslo )
  • sušené jablečné kroužky

Nakrájené jablko si společně s nadrcenými ořechy osmahneme na ghí. Smažíme do doby než jablko změkne. Do směsy následně přimícháme med, skořici a perníkové koření. Na lívance dáme jogurt a polijeme již hotovu teplou směsí. Dozdobíme jablečnými kroužky a oříšky. 

3. Horké maliny s kokosem

  • maliny
  • zakysanka / tvaroh 
  • kokos strouhaný, kokosové chipsy, ( raffaelo, bílá čokoláda ) 
  • čekankový sirup ( med )
  • kokosový olej

Na kokosovém oleji si povaříme maliny. Přidáme k nim med. Teplou hotovou směs nalijeme na lívance, které jsme potřeli zakysankou. Posypeme kokosem (pro lepší chuť přidáme raffaelo/ bílou čokoládu). 

4. Milovníci máku

  • jablko / švestky
  • mák
  • xylitol ( sladidlo )
  • tvaroh 

Lívance potřeme tvarohem. Přidáme ovoce. Na závěr posypeme mákem, který jsme smíchali s xylitolem.
( typ : ovoce je dobré ohřát na trošce ghí )  

5. Nutella + jahody

6. Arašídové máslo + banán / jablko

Postup:

Do misky nasypeme mouku se špetku soli a jedlou sodou. Přilijeme kefír. Přidáme dvě celá vejce a čekankový sirup. Mixujeme tyčovým mixérem, ať je těsto hladké. Většinou tomu postačí 15-20 sekund. Těsto mamé připravené. Pořádně rozehřejeme pánev společně s olejem, který rozlijeme po celém povrchu pánve a můžeme začít lít lívance přímo z mísy. Následně si dochuťte dle vaších chutí. 

S láskou Sára ❤️

DOBROU CHUŤ !😋

Tak co jak ti chutnají? Byly snadné, rychlé a neodolatelné? Jaká kombinace nakonec vyhrála? 
Ráda se podívám na fotku tvých lívanců. Poslat mi to můžeš na instagram nebo facebook. Budu ráda i za označení a sdílení.☺️

@sara_slachtovska