image

Cuketový perník s čokoládou

22.01.2024

Dneska si společně upečeme tento zdravý, slaďoučký cuketový perník. Zvlášť si na něm pochutnají milovníci čokolády. Recept je velice jednoduchý. Jeho příprava je rychlá a výsledný perník je vláčný a chuťově neodolatelný. Celý perník vyjde na 6 kousků.

Porce:

6

Ingredience:

  • 100 g cukety
  • 150 g špaldové mouky
  • 40 g čokoládového proteinu ( lze nahradit moukou )
  • 50 g xylitol ( cukr - dle vaší volby ) 
  • 2 vrchovaté lžíce holandského kakaa ( nebo karobu )
  • 1 větší lžička perníkového koření
  • 1 větší lžička kypřícího prášku do perníku bez fosfátu ( lze dát i klasický kypřící prášek )
  • 1 větší lžička jedlé sody 
  • špetka soli 
  • 10 g kakaové boby drcené ( lze nahradit kousky čokolády ; nemusí být )
  • 2 střední vejce
  • 100 ml rostlinného mléka
  • 2 lžíce ( + 1 do čokolády ) kokosového oleje
  • 3 lžíce čekankového sirupu ( jakékoliv tekuté sladidlo )
  • 40 g hořké čokolády ( na polití )

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Připravte si plech, který vymažte nebo vyložte pečícím papírem
  2. Nastrouhejte cuketu na jemném struhadle a nechte stranou vypotit přebytečnou vodu. 
  3. Smíchejte mouku, kypřící prášek, cukr, jedlou sodu, kakao, kakaové boby, perníkové koření a protein. Vše promíchejte.
  4. V druhé míse vyšlehejte mléko, vejce, dvě lžíce kokosového oleje a čekankový sirup.
  5. Spojte obsah obou misek. Nastrouhanou cuketu přidejte do vzniklého těsta a vše promíchejte.
  6. Těsto přelijte na plech. Pečte cca 25-30 minut.
  7. Upečený perník vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Mezitím si v hrnci rozpusťte jednu lžíci kokosového oleje společně s hořkou čokoládou, kterou následně polijte celý perník. 

A je hotovo !  

DOBROU CHUŤ 😋

Budu moc ráda, když mi napíšeš, jestli jsi recept vyzkoušel/a a zda ti chutnal. Taky se ráda podívám na tvůj upečený perník. Případně mi můžeš napsat, který recept by jsi  zde ráda našla. Předem děkuji a měj se krásně.
 

S láskou Sára ❤️

@sara_slachtovska